Voimaharjoittelun NIVELergonomia ja lihasaktiiviSuus 

Suurin osa hajottaa itseään voimaharjoittelussa. Itse olen kuulunut samaan joukkoon vuosikausia. Minulla on ollut ne tavanomaisimmat voimaharjoittelijan ongelmat, eli selkä, kyynärpäät ja olkapäät. Ongelmien aiheuttajana yleisellä tasolla ovat suurimmaksi osaksi epäergonomiset liikeradat ja liian isot kuormat. 

Esimerkiksi kuntosaliliikkeet on joskus keksitty, vaikka ei ole ollut välttämättä anatomiasta ja fysiologiasta tarpeeksi tietoa, ja sitten muut kopioivat nämä liikkeet. Ja ei, ei pyörää tarvitse keksiä uudestaan. Suurin osa voimaharjoitteluliikkeistä ovat hyviä ja tehokkaita, mutta todella monessa liikkeessä nivelergonomia on huono, jos liikkeet tehdään niin kuin ne yleensä ollaan totuttu tekemään.

Mihin hyvä nivelergonomia voimaharjoittelussa auttaa?

Se auttaa ennen kaikkea siihen, että nivelet eivät hajoa ja pystytään treenaamaan vuosia terveenä. Toinen erittäin tärkeä tekijä on se, että liikkeiden lihasaktiivisuus eli teho on huomattavasti suurempi kuin silloin jos liikkeet tehdään epäergonomisesti.

Todella usein kivut lakkaavat tai ne saadaan hallintaan, kun opitaan tekemään liikkeet nivelergonomisesti hyvin ja jätetään pullistelu pois, eli tehdään sellaisilla kuormilla, että tekniikka pysyy kasassa. 

Kuva 1.

Usein näkee, että voimaharjoittelijat käyttävät painonnostovöitä ja ranne-, kyynär- ja polvitukia. Jos ei ole rakenteellista vikaa niin mitään tukia ei tarvita, kun liikkeet tekee teknisesti hyvin. Minulla oli asiakas, jonka kanssa oltiin käymässä takakyykyn tekniikkaa läpi. Hän laittoi rannetuet ja aavistin heti, että mistä on kysymys. Kysyin häneltä, että "miksi käytät tukia?" Hän vastasi, "kun ranteisiin sattuu kyykätessä." Hänen ranteensa olivat samassa asennossa kuin kuvan 1. vasemmalla puolella. Eli epäergonomisesti ja tämä aiheutti kipua. Kun korjasimme ranteiden asennot kuvan 1. oikeanpuoleiseen asentoon eli suoraksi kivut lakkasivat lähes välittömästi.

Kuva 2.

Kuvassa 2. on kuvattu epäergonominen ja ergonominen tapa tehdä ylätaljavetoa niskan taakse. Tästä pääset mistä lukemaan lisää liittyen tähän liikkeeseen.

Yhteenveto

Jos haluat treenata vuosia terveenä ja haluat saada voimaharjoitteluliikkeistä mahdollisimman suuret tehot irti, niin kannattaa tarkistuttaa omat tekniikat vaikka tuntuisi, että ne ovat oikein, ja eritoten silloin kun voimaharjoittelu tuottaa nivelalueille kiputiloja.

Ota yhteyttä! Minä pystyn auttamaan sinua näissä asioissa todella hyvin!

jani.pyyhtia@jpvalmennus.fi

044-324 7195

Yhteydenottolomake
KUVA 2.

Kuva 1.
Vasemmalla puolella on rannenivelen epäergonominen asento tankoa pideltäessä. Oikealla puolella on ergonominen asento.

Kuva 2.

Vasemmalla puolella erittäin haitallinen tapa tehdä ylätaljavetoa. Oikealla puolella ergonominen tapa.