Nosta energiatasojasi sekä paranna suorituskykyäsi arjessa ja työssä, muokaten samalla kroppaasi sporttisemmaksi ilman rääkkitreeniä ja kitudieettejä.

VOIMAHARJOITTELUSSA HUOMIOITAVIA ASIOITA OSA 4.

Tässä osassa pohdin, että täyttyykö kuntosaliharjoittelijoilla tavoitteet.

Tämä aihe on sinällään vaikea, koska enhän tiedä kenenkään muiden kuin omien asiakkaitteni tavoitteita.
Sen takia lähden miettimään tätä aihetta siitä näkökulmasta, että mitä voiman osa-aluetta tai alueita ihmisten minun
mielestä ja myös tutkimusten valossa kannattaisi treenata kuntosalilla.


Edelliseen osaan pääset tästä.


Lihasmassa- ja voima ovat suurimmillaan 20-30 vuotiaana molemmilla sukupuolilla.


30-50 ikävuosina voimatasot pysyvät ennallaan tai laskevat hieman. Kun ylitetään 50 vuotta niin lihasmassan- ja voiman väheneminen alkaa kiihtyä, tämä
johtuu normaalista ikääntymisestä. Yli 70 vuotiailla, varsinkin naisilla lihasmassan ja - voiman väheneminen voi olla todella nopeaa, jopa 40% jos voimaharjoittelua ei tehdä.

Edellä mainituista seikoista voidaan päätellä, että ikääntyville ja varsinkin yli 70 vuotiaille voiman ja lihasmassan hankkiminen on erittäin hyödyllistä.

Täyttyykö lihasmassan ja – voiman hankkiminen ikääntyvien harjoittelussa?

Valitettavasti olen havainnut käytännön työssäni ikääntyvien kanssa ja nähnyt kuntosaleilla sen, että suurin osa ikääntyvistä ei tee tarpeeksi kovilla vastuksilla voimaharjoittelua ja näin ollen heidän lihasmassa ja voimatasonsa eivät kasva ainakaan muutaman viikon harjoittelun jälkeen.

Myös nuoremman ikäpolven naisilla on taipumusta tehdä voimaharjoittelua liian pienillä vastuksilla.

Esimerkiksi pakarat eivät pyöristy jos ne eivät saa tarpeeksi kovaa työtä. Harvoin riittää muutaman kilon käsipainoilla tehtävä askelkyykky vahvistamaan pakaroita tarpeeksi. Jälleen tullaan tavoitteeseen ja siihen, että mikä voiman osa-alue johtaa tavoitteeseen.

Miehillä on taas usein liian isot vastukset mikä johtaa tekniikka virheisiin eikä liike välttämättä kohdistu edes oikeisiin lihaksiin ja pahimmassa tapauksessa johtaa loukkaantumisiin, mutta näistä asioista seuraavissa osissa.

Nyt olen kirjoittanut massan ja voiman hankkimisesta. Niistä hyötyvät kaikki, mutta on vielä yksi voiman osa-alue minkä haluan tuoda esille. Se on nopeusvoima. Nopeusvoimasta hyötyvät kaikki ja eritoten ikääntyvät.

Otetaan esimerkiksi kaatuminen. Jos horjahtaa ja jaloista ei löydy riittävästi nopeutta, niin ei ehdi laittamaan tukijalkaa maahan tarpeeksi ripeästi ja voi kaatua.

Kaikki siis hyötyvät nopeusvoimasta, mutta sitä ei kovinkaan moni kuntoilija taida treenata. Nopeita lihassoluja voidaan toki treenata ja kannattaakin treenata ihan perusvoimaharjoittelussa josta kirjoitan myöhemmin lisää, mutta parasta toki olisi, että nopeusvoimaa tehtäisiin ihan omana harjoitteena.

Mennään seuraavassa osassa voimaharjoitteluliikkeissä huomioitaviin asioihin.

Treenaa tavoitteen mukaan ja muista ottaa mukaan nopeustreeniäkin!

t. Jani

Lähteet: UKK-insituutti

Urheiluvalmennus

Jätä kommentti

hCaptcha