Nosta energiatasojasi sekä paranna suorituskykyäsi arjessa ja työssä, muokaten samalla kroppaasi sporttisemmaksi ilman rääkkitreeniä ja kitudieettejä.

VOIMAHARJOITTELUN PITÄÄ KEHITTÄÄ JA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ

Pitääkö sinun käyttää voimaharjoittelussa joitakin tukia tai vöitä. Esimerkiksi ranne, - kyynär, - tai polvitukia tai painonnostovyötä?

VOIMAHARJOITTELU EI SAA SATTUA

Voimaharjoittelun tavoite on kehittää, ei hajottaa. Jos voimaliikkeen aikana tai sen jälkeen tulee kipua esimerkiksi nivelalueille, niin silloin on jotain tehty väärin.
Joskus kipua ei osata erottaa hyvästä lihaskivusta. Eli luullaan, että lihas on tullut kipeäksi treenin seurauksena, mutta kyseessä onkin esimerkiksi nivelalueen tulehdustila.
Usein liikkeitä kuitenkin tehdään, vaikka se tuottaa kipua, ja tämä on todella typerää. Itse olen tätä ”harrastanut” nuorempana paljonkin kun asioista en mitään tiennyt, mietti vain, että kyllähän kivut kuuluvat asiaan. Harmi vain, että todella moni miettii vielä vanhempanakin samalla lailla.
Eri asia on esimerkiksi selkäkivuista tai nivelrikoista kärsivät. Heidän on aika lailla pakko tehdä kivun rajoissa jos haluavat pitää lihakset kunnossa. Hekään eivät kuitenkaan toivottavasti treenaa niin, että ovat todella kipeitä aina treenin jälkeen monta päivää. Mutta jos ei ole mitään rakenteellista vikaa tai edellä mainittuja ongelmia, niin voimaharjoittelu ei saa sattua.

SÄÄSTÄ NIVELIÄ

Mitään ranne, -polvi ynnä muita tukia ei voimaharjoittelussa tarvita kun suoritustekniikat ovat hyvin hallussa.
Yksi minun asiakas jonka kanssa käytiin takakyykyn tekniikkaa läpi, sanoi, että joutuu käyttämään rannetukia kun kyykkää koska tangon pitäminen niskan takana sattuu ranteisiin. Tämä asia korjaantui todella helposti: opastin häntä pitämään ranteet suorana, ja nyt hänen ei tarvitse tukia käyttää.
Katso kuva 1.

Nivelet eivät liiku kuin niihin suuntiin mihin niiden on tarkoitus liikkua. Niveliä ei siis kannata vääntää vääriin suuntiin, eikä liikkuvuuden ulkopuolelle. Jos nivelen liikkuvuus on huono, niin silloin nivelen normaalitkin liikeradat voivat aiheuttaa kipuja.
Tästä hyvänä esimerkkinä toimii etunojapunnerrus. Monella etunojapunnerrus aiheuttaa kipua ranneniveliin. Tämä johtuu siitä, että kun rannenivelien päälle tulee painoa ja niiden liikkuvuus on huono, niin painon takia nivelet joutuvat oman liikkuvuuden ulkopuolelle, joka taas aiheuttaa kipua. Tämän voi korjata kehittämällä nivelen liikkuvuutta, kääntämällä kämmentä ulospäin punnertaessa tai tekemällä punnerrukset punnerruskahvoilla. Tärkeimmäksi korjaustoimenpiteeksi suosittelen liikkuvuuden lisäämistä.

Kuvassa kaksi on ensimmäisenä heikko rannenivelen liikkuvuus. Toisena on parempi joka ei aiheuta ongelmia, mutta liikkuvuus olisi hyvä olla vihreän viivan mukainen.
Kolmannessa kuvassa nähdään miten ranteen asento vaikuttaa rannenivelen liikkuvuuteen. Etunojapunnerrukset kannattaa tehdä kuvan mukaisesti niin, että sormet ovat ulospäin, silloin rannenivel liikkuu enemmän kuin, että sormet ovat suoraan eteenpäin.

PAINONNOSTOVYÖN KÄYTTÖ ON TURHAA

Moni käyttää painonnostovyötä kyykyissä ja maastavedoissa, ja usein myös sellaisissa liikkeissä mistä siitä ei ole mitään hyötyä. Onko se sitten hienoa käyttää vai mikä siihen on syy, en tiedä.
Vyötä voisi käyttää aivan ykkösmaksimi kyykyissä tai maastavedoissa, jotta saadaan tukea keskivartaloon mutta ei niissäkään sitä tarvitse kun tekniikka ja keskivartalo ovat kunnossa. Jos edellä mainituissa liikkeissä selkä kipeytyy, niin ratkaisu ei ole painonnostovyö.

TEKNIIKAT SYYNIIN JOS VOIMAHARJOITTELU SATTUU

Jos joudut kiputilojen takia käyttämään voimaharjoittelussa tukia, siteitä, painonnostovöitä, niin kannattaa tarkistuttaa tekniikat ammattilaisella. Mutta selvitä, että tämä ammattilainen on todella perehtynyt voimaharjoittelun ergonomiaan. Varsinkin personal trainer puolella väki on todella kirjavaa, joten tarkkana kannattaa olla.

Nivelystävällisiä treenejä!

Jätä kommentti

hCaptcha