Nosta energiatasojasi sekä paranna suorituskykyäsi arjessa ja työssä, muokaten samalla kroppaasi sporttisemmaksi ilman rääkkitreeniä ja kitudieettejä.

Muistathan pitää itsestäsikin huolta?

Pidä itsestäsi huolta liikunnalla, levolla ja ravinnolla!

Toimin muutama vuosi sitten liikuntaneuvojana ja pakeilleni tuli n. 50v. nainen joka auttoi vanhuksia ja teki sitä työtä koko sydämellä jopa niin suurella, että oma hyvinvointi oli jäänyt retuperälle. Hänellä oli kerääntynyt ylipainoa ja fyysinen jaksaminen ei ollut hyvällä tasolla. Hän kertoi, että ei jaksanut kunnolla auttaa vanhuksia vaikka se oli hänelle rakasta. Hän ei ”ehtinyt” pitää kunnostaan huolta.
Joskus kuitenkin pitää olla itsekäs ja ajatella vain itseä. Jos et ole itse hyvässä fyysisessä ja henkisessä kunnossa, niin silloin ei ole kovinkaan hyvät mahdollisuudet jaksaa auttaa muita. Tämä viesti meni asiakkaalle hyvin perille ja hän alkoi pitämään itsestään parempaa huolta.
En ihan heti keksi ammattia missä hyvällä kunnolla ei olisi merkitystä. Joissakin se on suuremmassa roolissa kuin toisessa. Toimistotyöntekijöillä esimerkiksi keskivartalon lihasvoimalla on suuri merkitys, jotta hyvää ryhtiä jaksetaan pitää yllä koko työpäivä. Hoitoalalla työskentelevien pitää jaksaa käännellä ja nostella potilaita jolloin jalkojen ja käsien lihasvoiman merkitys korostuu. Palomiehet tarvitsevat työssään niin lihasvoimaa kuin kestävyyskuntoa.

Ajan puute

Suurin yksittäinen syy miksi liikuntaa ei harrasteta on ajan puute.
Tarkastellaan mitä terveysliikuntasuositukset sanovat:
Reipasta kestävyysliikuntaa tulisi harrastaa 2 t 30 min viikossa tai rasittavaa 1 t 15 min viikossa.
Lisäksi tulisi kohentaa lihasvoimaa ja liikehallintaa 2 kertaa viikossa.
Tämä määrä on aika lailla sama mitä käytän asiakkailleni kehonmuokkauksessa ja suorituskyvyn nostossa.
Eli älyttömästi ei todellakaan tarvitse treenata. Toki tavoitteet aina asettavat raamit miten paljon pitää harjoitella, mutta maltillisella treenimäärällä viikossa saavuttaa huipputuloksia kunhan asioita tekee oikein ja säännöllisesti.
Käytännössä sinulta pitäisi löytyä harjoittelulle aikaa noin 4 tuntia viikossa. Viikossa on tunteja 168 joista karkeasti laskettuna nukutaan 56 tuntia ja käydään töissä 40 tuntia. Aikaa jää muihin juttuihin 72 tuntia. Tästä ajasta menisi noin 4 tuntia itsestä huolehtimiseen liikunnan avulla. Se ei ole kovinkaan paljon siitä, että huolehtii omasta terveydestä ja jaksamisesta.
Aikaa saa ihan varmasti järjestettyä kun alkaa järjestelemää asioita. Kannattaa tutkailla paljonko aikaa kuluu arjessa somemaailmaan tai television katseluun. Voisiko työt järjestää niin, että olisi aikaa käydä treenaamassa? Voisitko treenata samalla kun lapsi on harrastamassa? Usein pitää olla myös itsekäs ja yksinkertaisesti sanoa joillekin asioille EI, jotta pystyy pitämään itsestään huolta.

Lihasvoiman ja kestävyyden merkitys jaksamisessa

Lihasvoimalla on suuri merkitys suorituskyvyn kannalta. Ilman hyvää lihasvoimaa esimerkiksi hoitoalalla työskentelevien on raskasta käännellä tai nostaa potilaita tai palomiehien on vaikeata käsitellä vesiletkuja ja kantaa ihmisiä. Tarjoilijan pitää jaksaa kantaa lautasia pitkä aika päivässä. Arjessa voi kauppakassien tai lapsien kantaminen olla haasteellista. Iäkkäimmillä ihmisillä tuolilta ylösnousu voi olla maksimisuoritus tai siitä ei suoriudu ilman apua koska jalkojen voimatasot ovat heikot. Hyvä fyysinen kunto myös auttaa toipumaan sairauksista nopeammin.
Kestävyyskunto tulee ilmi jälleen kerran esimerkiksi palomiehen hommissa. Pitää olla kestävyyttä jotta jaksetaan sammuttaa paloja useita tunteja. Tarjoilijan pitää jaksaa kävellä koko työpäivä ja esimerkiksi arjessa ilman hyvää kestävyyskuntoa kauppakassien kantaminen pidempi matka kaupasta kotiin tai lapsien perässä pysyminen voi olla raskasta.
Tässä oli pintaraapaisu ammateista ja arjen askareista missä lihasvoimalla ja kestävyydellä on suuri merkitys. Kaikki me hyödytään hyvästä lihasvoimasta ja kestävyydestä.

Treeniä lihaksille ja sydän- ja verenkiertoelimistölle

Ihan kauhean paljon ei siis tarvitse treenata jotta terveys ja suorituskyky paranevat.
Tee kaksi lihasvoimatreeniä viikossa, jossa pääset hyvin alkuun tekemällä isoille lihasryhmille 2-3 sarjaa ja jokaisessa sarjassa 10-12 toistoa, niin isoilla vastuksilla, että viimeiset toistot ovat tiukat.
Käy tekemässä kaksi kestävyystreeniä esim. kävellen niin, että vähän hengästyt ja hikoilet ja jos olet vasta aloittamassa liikkumista niin lähde esim. 30min. lenkeistä ja lisää pituutta vähitellen.
Harjoita tasapainoa ja liikkuvuutta pari kertaa viikossa. Näillä pääset hienosti alkuun parantamaan terveyttäsi, suorituskykyäsi sekä jaksamaan paremmin työssä ja arjessa.
Ja muista, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa tekemään asioita oman hyvinvoinnin eteen.


LUE LISÄÄ!

Jätä kommentti

hCaptcha